Túrós-sajtos leveles pogácsa
Hozzávalók:1 dl tej,1 csapott evőkanál cukor,3 dkg élesztő,25 dkg margarin,1 dl tejföl,2 tojássárga,1 tojás,1 evőkanál só,60 dkg finomliszt,25 dkg tehéntúró,20 dkg trappista sajt.
A tejet meglangyosítjuk, simára keverjük a cukorral és az élesztővel,felfuttatjuk.A lisztben elmorzsoljuk a margarint,hozzáadjuk a túrót,a tejfölt,a tojássárgáját,a sót,és az élesztős tejet.Összedolgozzuk,lágy tésztát kapunk.Liszttel beszórt gyúródeszkán átgyúrjuk,letakarjuk és fél órát kelesztjük.A sajtot lereszeljük.A tésztát kb.1 cm vastagra nyújtjuk,megszórjuk a sajt kétharmadával,majd a hosszanti oldalán,rétesszerűen feltekerjük.Letakarjuk és még fél óráig kelesztjük.A tésztatekercset kb.kétujjnyi vastagságúra nyújtjuk,a tetejét bevagdossuk(úgy ahogy általában a pogácsákat szoktuk kockásra).Közepes méretű pogácsákat szaggatunk belőle,sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket,tojással megkenjük és reszelt sajttal megszórjuk a tetejét.Előmelegített 200 fokos sütőben aranysárgára sütjük.
Sajtos csiga
Hozzávalók:30 dkg finomliszt,fél sütőpor,2 kiskanál só,kevés tej,1 tojássárga,25 dkg margarin,15 dkg reszelt sajt,1 kiskanál őrölt paprika.
Fél margarint elmorzsolunk a lisztben,hozzáadjuk a sütőport,a tojássárgáját,egy kiskanál sót és kevés tejjel összegyúrjuk.2-3 vékony lapot nyújtunk belőle.Fél margarint kikeverünk a sajttal,a pirospaprikával és sóval.Ezt a krémet egyforma arányban elosztjuk a tésztán,szétkenjük és feltekerjük.A tekercseket fóliába csomagoljuk és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.Másnap vékony szeletekre vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a csigákat.Előmelegített sütőben megsütjük.Gyorsan sül!
A nyers tekercsek fagyaszthatók!
Sajtos rudak
Hozzávalók:20 dkg reszelt sajt,25 dkg margarin,35 dkg finomliszt,1 kis kanál só,1 dl tejföl.
A lisztben elmorzsoljuk a margarint,hozzáadjuk a sajtot,a sót és egy kis tejföllel összegyúrjuk.2-3 órahosszát hűvös helyen pihentetjük.Ezután fél centi vastagra kinyújtjuk és derelyevágóval tetszés szerinti nagyságú rudakra vágjuk.Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk,megkenjük tojással.A tetejére szórhatunk reszelt sajtot vagy köménymagot,majd előmelegített sütőben megsütjük.
Sajtos csavart
Hozzávalók:25 dkg margarin,5 dl finomliszt,5 dl reszelt sajt,1 kis kanál só,fél dl meleg víz.
A margarint elmorzsoljuk a lisztben,majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk.Vékonyra(2-3 mm) kinyújtjuk,kb.1 cm széles és 5 cm hosszú rudakat vágunk belőle.Középen mindegyiket masniszerűen megcsavarjuk.Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és tojással megkenjük a masnik tetejét.Ízlés szerint szórhatunk rájuk szezám- vagy köménymagot.Előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
Sajtos muffin
Hozzávalók:1 kiskanál só,1 kis kanál szódabikrbóna,1 csomag sütőpor,15 dkg túró(juh vagy tehén),10 dkg füstölt sajt,10 dkg trappista sajt,2 tojás,30 dkg finomliszt(fele lehet teljes kiőrlésű is),1 dl olaj,1 pohár natúr joghurt.
Külön összekeverem a nedves és a száraz hozzávalókat.A túrót a nedveshez, a sajtot a szárazhoz adom.A két keveréket összedolgozom,majd muffinpapírral bélelt sütőformába adagolom.A tetejüket reszelt sajttal megszórom.Előmelegített sütőben 180 fokon 20 -25 perc alatt megsütöm.
Sajtos ropogós
Hozzávalók:60 dkg finomliszt,25 dkg margarin,15 dkg reszelt sajt,2 kiskanál só,1 kiskanál sütőpor,1 egész tojás,2 dl tej.
A lisztben elmorzsoljuk a margarint.Hozzáadjuk a sajtot,a sót,sütőport,a tojást és a tejet,majd összegyúrjuk.Kis gombócokat formázunk belőle és ostyasütőben(tallérsütőben) megsütjük.