Ági legjobb receptjei

Süssünk-főzzünk finomat jókedvűen!

Sajtos csónak

Hozzávalók:8 közepes burgonya(kb.1,2 kg),20 dkg trappista sajt(fele lehet füstölt sajt),2 gerezd fokhagyma,1/2 dl tej,1 tojás,1 csipet őrölt szerecsendió,2 evőkanál liszt,diónyi margarin,2 evőkanál zsemlemorzsa,2 evőkanál olaj,só,bors.

A burgonyákat héjastól sós vízben megfőzzük.Amikor kihűlt megpucoljuk és kivájjuk egy kiskanállal a belsejét.A töltelékhez elkeverjük a tejben a  tojást,az áttört fokhagymát,sót,borsot,szerecsendiót,a reszelt sajtot és a lisztet.Margarinnal kikenünk és zsemlemorzsával meghintünk egy tűzálló tálat.A sajtmasszát a burgonyákba töltjük,a sütőedénybe rendezzük,közészórjuk a kivájt burgonyaforgácsot,meglocsoljuk olajjal és kb.200 fokon megsütjük.

Köretként hús mellé vagy egytálételként salátával is fogyasztható.


Recés krumpli

Hozzávalók:1,5 kg közepes burgonya,5 gerezd fokhagyma,10 dkg húsos szalonnaszelet,4 evőkanál olaj,5 dkg reszelt sajt,esetleg még néhány zsályalevél,só,bors

A krumplit meghámozzuk,keresztben vagy hosszanti irányban,kb.egy centi távolságot tartva,mélyen bevagdossuk őket,de nem vágjuk át teljesen(alul egyben marad).Mindegyik krumpliba egy-két vékony szelet fokhagymát dugunk.A krumpliszemeket kiolajozott sütőedénybe tesszük,ízlés szerint sózzuk,borsozzuk.A szalonnaszeleteket a krumplik köré rakjuk,meglocsoljuk olajjal,alufóliával letakarjuk és kb.30 percre 200 fokos sütőbe helyezzük.Ezután levesszük a fóliát a krumpliról ,megszórjuk zsályalevéllel,további 20 percig sütjük,végül megszórjuk reszelt sajttal és aranysárgára pirítjuk.

Sztrapacska

Hozzávalók:1 kg burgonya,2 tojás,só,kb.50 dkg liszt,30 dkg juhtúró,20 dkg füstölt szalonna.

A szalonnából pörcöt készítünk.Egy fazékban sós vizet teszünk fel forrni.A nyers burgonyát sajtreszelőn lereszeljük.Minden burgonya után a lisztből rászórunk a reszelékre,hogy ne barnuljon meg,de egy maroknyi lisztet félreteszünk.A lereszelt krumplit összekeverjük 2 evőkanál szalonnazsírral,2 tojással és sóval.Ha a massza túl híg hozzáadjuk a félretett lisztet.(Az egyszerű nokedlitől kicsit keményebbnek kell lennie.)Forrásban lévő vízbe szaggatjuk kanállal vagy késsel.A galuskákat addig főzzük míg feljönnek a víz tetejére(kb.5-6 perc).A kész galuskákat leszűrjük és leöblítjük.Beletesszük egy szalonnazsírral kikent sütőedénybe,rászórjuk a juhtúrót és a szalonnapörcöt.A sütőedényt rövid időre előmelegített sütőbe tesszük,míg a túró megolvad.

A nyers tésztát azonnal meg kell főzni,nem szabad állni hagyni,mert a krumpli levet enged.Tehéntúróval vagy trappista sajttal is készíthetjük,de akkor tejfölt is tegyünk rá. 

Dödölle

Hozzávalók:1 kg burgonya,20 dkg liszt,2 közepes fej hagyma,10 dkg zsír

A kockákra vágott burgonyát puhára főzzük annyi sós vízben,amennyi éppen ellepi.Amikor megfőtt,a rajta maradt vízzel együtt alaposan összetörjük.Még forrón belekeverjük a lisztet és 1-2 percig főzzük(kicsit nehéz keverni).Olvasztott zsírba mártott kanállal nagyobb tepsibe szaggatjuk.A maradék zsírban üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát és a galuskák tetejére szedjük.Forró sütőbe tesszük és kb.negyed óráig sütjük.Vigyázzunk,hogy a hagyma ne égjen meg.Melegen tálaljuk.Pörköltek vagy szaftos húsok mellé kiváló köret,de tejföllel leöntve önálló fogásként is megfelel. 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 18
Tegnapi: 7
Heti: 113
Havi: 30
Össz.: 228 803

Látogatottság növelés
Oldal: Burgonyás ételek
Ági legjobb receptjei - © 2008 - 2024 - vargakonyha.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »