Málnás grízkrém
Hozzávalók:2 csomag vaníliás cukor,30 dkg málna,15 dkg cukor,7 dl tej,10 dkg búzadara,3 dl tejszín
A málnát megszórjuk 5 dkg cukorral.A tejet a maradék cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk,majd beleszórjuk a grízt.Kis lángon,állandóan kevergetve sűrűre főzzük.Kihűtjük.A tejszínt kemény habbá verjük és a kihült grízbe forgatjuk.A massza felét poharakba tesszük.A visszamaradt tejszínes krémbe belekeverjük a cukrozott málnát és a pohárban levő krémre kanalazzuk.A tetejére tehetünk tejszínhabot,gyümölcsöt.1-2 órahosszára hűtőszekrénybe tesszük.
Rizses ribizlikrém
Hozzávalók:10 dkg rizs,15 dkg cukor,1 tasak vaníliás cukor,30 dkg ribizli,3 dl tejszín,2 dl tej
A rizst megmossuk.Leszemezzük a ribizlit,megmossuk és megszórjuk a cukor felével.Felforralunk 2 dl vizet.A vízbe szórjuk a rizst,és kis lángon főzzük amíg beissza a vizet.3-4 részletben fokozatosan hozzáadjuk a tejet,végül az utolsó adag tejjel hozzáadjuk a cukor másik felét és a vaníliás cukrot.Krémesre keverjük és levesszük a tűzről.A tejszínt kemény habbá verjük és a kihűlt tejberizsbe keverjük.Harmadát poharakba tesszük.A maradék tejszínes rizskrémbe belekeverjük a cukrozott ribizli háromnegyed részét és a poharakban lévő krémre kanalazzuk.A tetejére tesszük a maradék cukrozott gyümölcsöt a levével együtt.1-2 órára hűtöszekrénybe tesszük.
Gyümölcsös fagylalt
Hozzávalók:1 tojás,1 dl tejszín,12 dkg cukor,1 vaníliás cukor,2 dl natúr vagy gyümölcs joghurt,20 dkg idénygyümölcs ( eper,málna,meggy,sárgabarack,sárgadinnye vagy banán)
A gyümölcsöt megmossuk,apró darabokra vágjuk,turmixgépbe tesszük.A tejszínt habbá verjük.A többi hozzávalót beletesszük a turmixba és összeturmixoljuk a gyümölccsel,majd hozzáöntjük a tejszínhabhoz és összeforgatjuk az egészet ( sűrűnfolyós masszát kapunk).Fagylaltgépbe öntjük és 20-25 percig hűtjük.Ezután tálba öntjük és egy napig mélyhűtőben fagyasztjuk.
Zuppa inglese
A neve alapján valami brit dolog is lehetne,de ez egy hagyományos olasz desszert,amit már a Mediciek firenzei udvarában is ismertek.A 19.századi Itáliában élő angolok kedvence lett ez az ínycsiklandozó édesség,innen ered a neve.Egyszerűen és gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók:3 csomag vaníliás cukor,5 dl tej,4 tojás,12 dkg cukor,2 evőkanál rétesliszt,30 dkg babapiskóta,3 evőkanál rum,3 evőkanál reszelt csokoládé,5 dkg manduleforgács vagy darált dió
Kivajazunk egy 1,5 literes üvegtálat.A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk.A tojássárgáját simára keverjük a cukorral és a liszttel.Lassan belecsorgatjuk a meleg tejet és gyenge lángon addig melegítjük amíg besűrűsödik.A tojásfehérjét keményhabbá verjük és a meleg krémbe keverjük.Egy réteg babapiskótával kirakjuk az üvegtál alját,meglocsoljuk egy evőkanál rummal és rásimítjuk a krém egyharmadát,ismét egy réteg piskóta következik.A rétegezést addig folytatjuk míg van hozzávalónk.A tetejére krém kerül amit megszórunk reszelt csokival és mandulaforgáccsal.Lefedjük és legalább 3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Citromisu
Hozzávalók:40 dkg babapiskóta,250 g mascarpone ,5 dl tejszín,3 tojássárgája,15 dkg porcukor,1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag zselatinfix,1 citromos gyümölcsjoghurt,4 db citrom
A tejszínt kemény habbá verjük a zselatinfixszel. A tojássárgákhoz adjuk a mascarponét,a porcukrot,a vaníliás cukrot,a gyümölcsjoghurtot,2 citrom levét és héjját,majd összekeverjük.Összeforgatjuk a tejszínhabbal.Egy mélyebb tálba lerakjuk a babapiskóta felét,meglocsoljuk egy citrom levével és rákenjük a krém felét.Erre rétegezzük a maradék piskótát ,meglocsoljuk a másik citrom levével,rákenjük a maradék krémet. A tetejét díszíthetjük citromkarikákkal vagy idénygyümölccsel.