Az utóbbi időben egyre több fajta fűszert használok friss és szárított állapotban is.Nyáron általában előnyben részesítem a friss fűszernövényeket,amit magam nevelek.Télen viszont szárított fűszereket használok.Grillezéshez és pácok készítéséhez nagyon jók a boltokban kapható kész fűszerkeverékek.Tapasztalatból tudom,hogy óvatosan kell bánni az adagolásukkal,inkább többször tegyünk kevesebbet,mint túlfűszerezzük az ételt.A fűszereket a főzés befejezése előtt tegyük az ételhez,így jobban megmarad az aromája.Például,ha a borsikafüvet túl hamar tesszük bele,akkor keserű lesz amit főzünk.
A LEGGYAKRABBAN HASZNÁLT FŰSZERNÖVÉNYEK
Bazsalikom
Eredetileg Dél-Ázsiából,Afrikából származik.Kellemes fanyar illatú,pikáns ízű fűszernövény.A leveleit használjuk frissen és szárítva is.A konyhában sokoldalúan kerül felhasználásra:paradicsomos ételek fő fűszere,zöldbabhoz is adhatjuk,salátákhoz kitűnő,ecetes és vizes uborka eltevésekor is használhatjuk.Egyes halételeket bazsalikom,zsályalevél és rozmaring keverékével ízesíthetünk.
Teája gyomorerősítő,étvágygerjesztő,szélhajtó hatású.Gyomorfertőzésnél használják.
Borsikafű
Jellegzetes,borsra emlékeztető fűszernövény.Diétás konyhák a feketeborsot helyettesítik vele.Babból,burgonyából,káposztafélékből,gombából készült ételekhez,salátákhoz,húsételekhez,vadpácokhoz használjuk.Egyébként gyomorerősítő,görcsoldó,étvágygerjesztő,bélféregírtó,felfúvódást gátló hatású.
Borsmenta
Mint teanövény a borsmenta nagyon ismert,azonban levelei a konyhában is jó szolgálatot tesznek.Gyümölcssalátának kellemes ízt ad,de kakukkfűvel és majorannával együtt a pulyka töltelékét ízesíthetjük vele.Használata nagyon egészséges.Emésztési zavaroknál,felfúvódásnál,epegyulladásnál igyuk teáját.
Citromfű
Már a görögök és a rómaiak is használták a növény citromszagú leveleit.Inkább nyersen használjuk mint szárazon gyümölcslevesekbe,salátákhoz,szószokhoz.Teája jó háziszer szíverősítőként,görcsoldóként,álmatlanságnál,savtúltengésnél,magas vérnyomásnál.