Csavart sós rudak
Hozzávalók:2,5 dl fehérbor, 2,5 dl olaj, 1 evőkanál só, 1 tojás,1 sütőpor,80 dkg finomliszt,mák ( nem darált ),szezámmag
A hozzávalókat összegyúrjuk, kicsit puhább,a kelt tésztához hasonló lesz.Nyújtáskor a gyúródeszkát liszt helyett mákkal szórjuk meg és a tésztát fél centi vastagra nyújtjuk.A tetejét megszórjuk bőven szezámmaggal és kicsit belenyomkodjuk.Kb. 1 centi széles és 10 cm hoszú rudakat vágunk belőle,majd mindegyiket megcsavarjuk és úgy tesszük a tepsibe. Előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük. Csinálhatjuk köménymag és pirospaprika kombinációjával is,vagy úgy is hogy csak az egyik felére teszünk valamilyen magot,a másikat pedig simán hagyjuk.
Krumplis pogácsa
Hozzávalók:1 kg krumpli,2 evőkanál só,5 dkg élesztő,csipetnyi cukor,1 kg liszt( 50 dkg rétesliszt,50 dkg finomliszt),3 dl tej,25 dkg reszelt sajt,2 evőkanál zsír vagy 10 dkg margarin,2 tojás+ 1 tojás a kenéshez
A kockákra vágott krumplit sós vízben megfőzzük,leszűrjük és krumplitörővel összetörjük.Langyosra hűtjük.A meglangyosított,enyhén cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt.A liszthez adjuk a sót,a margarint,a sajtot,a krumplit és az élesztős tejjel sima tésztává dagasztjuk.Langyos helyen kelesztjük,majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk.A tetejét késsel berácsozzuk és nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.Zsírral kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a pogácsákat,majd tojással megkenjük őket.A tetejükre ízlésszerint szórhatunk kömény vagy szezámmagot.Előmelegített sütőben 200 fokon szép pirosra sütjük.Langyosan az igazi!