Cseresznyés szelet
Hozzávalók:a tésztához:25 dkg finomliszt,15 dkg margarin,10 dkg porcukor,2 csomag vaníliás cukor,1 citrom reszelt héja,1 kiskanál tejföl,fél csomag sütőpor,1 tojássárgája;a töltelékhez:1 tasak zselatinpor(10 g),75 dkg cseresznye,10 dkg cukor,1 kiskanál őrölt fahéj,2 evőkanál étkezési keményítő,5 dkg darált dió.
Az omlós tésztához elmorzsoljuk a lisztet a margarinnal,hozzáadjuk a porcukrot,a vaníliás cukrot,a citromhéjat,a sütőport,a tojássárgáját és tejföllel összegyúrjuk.Fóliába csomagolva fél órát pihentetjük.A sütőt 180 fokra előmelegítjük.A tésztát kinyújtjuk és magasfalú tepsibe rakjuk úgy,hogy pereme legyen.A tésztát világosra sütjük,majd hagyjuk kihűlni.A töltelékhez a zselatint elkeverjük 1/2 dl hideg vízzel.A cseresznyét kimagozzuk,hozzáadjuk a cukrot,a fahéjat,3 evőkanál vizet és kb.3 percig forraljuk.Az étkezési keményítőt 5 evőkanál vízben elkeverjük,a cseresznyéhez öntjük,rövid forralásal besűrítjük.A zselatin felolvasztjuk és a cseresznyéhez adjuk.Kissé kihűtjük,aztán belekeverjük a darált diót és a tészta tetejére simítjuk.3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Ribizlis piskótatekercs
Hozzávalók:a piskótához:3 tojás,1 csomag vaníliás cukor,15 dkg cukor,6 csapott evőkanál liszt,2 csapott evőkanál kakaópor,fél sütőpor;a töltelékhez:4 dl tejszín,1 joghurt,1 csomag zselatinfix,5 dkg cukor,2 vaníliás cukor,30 dkg ribizli.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.A tepsit kibéleljük sütőpapírral.A tojásokat kettéválasztjuk.A fehérjéből 3 evőkanál hideg vízzel kemény habot verünk.Lassú keverés közben hozzáadunk csipetnyi sót,a vaníliás cukrot és a cukrot.Belekeverjük a tojássárgáját,beleszitáljuk a lisztet,a sütőport és és a kakaóport,majd az egészet óvatosan összeforgatjuk.A tepsibe öntjük és megsütjük.Amikor megsült egy konyharuhára kiborítjuk a tésztát,lehúzzuk róla a sütőpapírt és hűlni hagyjuk.A ribizlit megtisztítjuk és lecsepegtetjük.Kemény habbá verjük a tejszínt a zselatinfixszel,a cukorral és a vaníliás cukorral,majd belekeverjük a joghurtot is.A piskótalapra kenjük a krém kétharmadát,megszórjuk ribizlivel és feltekerjük a tésztát.Tálcára rakjuk és a maradék tejszínhabbal beborítjuk a tekercset.Rövid időre hűtőbe rakjuk.
Habos almás
Hozzávalók:15 dkg margarin,15 dkg porcukor,4 tojás,1 vaníliás cukor,40 dkg finomliszt,1 csomag sütőpor,1 dl tej,20 dkg cukor,1 kg alma,cukor,őrölt fahéj
A lisztben elmorzsoljuk a margarint,hozzáadjuk a porcukrot,a vaníliás cukrot,a tojássárgáját,a sütőport és kevés tejjel összegyúrjuk.Ujjnyi vastagra kinyújtjuk és margarinnal kikent tepsibe fektetjük.Félig megsütjük.Közben az almát megpucoljuk és lereszeljük,majd cukorral és fahéjjal ízesítve megpároljuk.Amikor langyosra hűlt egyenletesen elosztjuk a tésztán.A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral,majd az alma tetejére kenjük.Visszatesszük a sütőbe és 150 fokon 15-20 percig szárítjuk.Vigyázzunk nehogy a hab megégjen a tetején.
Ugyanezt a sütemény magozott meggyel is elkészíthetjük.
Meggyes csokis kocka
Hozzávalók: 30 dkg magozott meggy,20 dkg cukor,1 csomag vaníliás cukor,10 dkg csokoládé,15 dkg margarin,2 tojás,15 dkg liszt,fél csomag sütőpor,10 dkg durvára darált dió
A meggyet 5 dkg cukorral összekeverjük.Sütőpapírral kibélelünk egy kisebb tepsit.A csokoládét felolvasztjuk.A tésztához habosa keverjük a margarint a maradék cukorral,hozzáadjuk a tojást,a van.cukrot,a csokoládét,a lisztet,a sütőport és a darált dió felét.A tepsibe simítjuk a tésztát, a tetejére szórjuk a meggyet és a maradék diót.Előmelegített sütőben 180 fokon kb.fél óráig sütjük.