Tonhalas rakott makaróni
Hozzávalók:1 közepes fej hagyma,2-3 gerezd fokhagyma,2 evőkanál olaj,1 evőkanál paradicsompüré,2 doboz felaprított paradicsom(400 g/doboz),1 kiskanál provance-i fűszerkeverék,1 kiskanál cukor,só,bors,1/2 dl főzőtejszín vagy tejföl,15 dkg mélyhűtött zöldborsó,2 doboz olajos tonhal(180 g/doboz),15 dkg pizza mozzarella sajt vagy trappista sajt,diónyi margarin,40 dkg makaróni(olasz tészta).
A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk,a hagymát apróra vágjuk,majd az áttört fokhagymával együtt megfonyasztjuk forró olajon.Hozzáadjuk a paradicsompürét,a paradicsomot levével együtt,a fűszerkeveréket,a cukrot,ízlés szerint sót és borsot.Mérsékelt tűzön fedetlenül 10-12 percig főzzük,végül hozzáadjuk a tejszínt és még 1-2 percig forraljuk.Ezután sós vízben megfőzzük a makarónit.A zöldborsót megpároljuk.A tonhalat kivesszük az olajból.A sajtot lereszeljük.Kikenünk margarinnal egy sütőedényt.A leszűrt tésztát a tonhal félretett olajával meglocsoljuk.Egy sütőedény aljára 2-3 nagy evőkanál paradicsommártást teszünk,tetejére terítjük a makaróni felét.Megszórjuk tonhaldarabkákkal és borsóval,majd a paradicsommártás fele,a maradék makaróni és a mártás következik.Tetejét vastagon beszórjuk sajttal és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Frissen az igazi,de melegítve is jó.Ha vendéget várunk előre is elkészíthetjük és csak akkor sütjük mielőtt ennénk.
Gombás palacsinta csőben sütve
Hozzávalók:15 dkg finomliszt,3 tojás,3 dl tej,csipetnyi szerecsendió,50 dkg csiperkegomba,2 evőkanál olaj,5 dkg füstölt szalonna,1 vöröshagyma,2 dl tejföl,15 dkg kemény sajt,só,bors.
A lisztet a tojásokkal és a tejjel alaposan összekeverjük,majd sóval és szerescsendióval fűszerezzük.10 percet állni hagyjuk,majd 8 palacsintát sütünk belőle.A szalonnát és a hagymát felkockázzuk.Serpenyőben a szalonna zsírját kiolvasztjuk,majd beleszórjuk a hagymát és a felszeletelt gombát,majd megpároljuk.A tejföllel felöntve felforraljuk,beleszórjuk a sajt felét,kevergetve felolvasztjuk,majd sózzuk,borsozzuk.A gombaragu 2/3 részével megtöltjük a palacsintákat és tűzállótálba fektetjük őket.Ráhalmozzuk a maradék gombaragut és a félretett reszelt sajttal megszórjuk.Előmelegített sütőben kb.15 percig sütjük.
Sült bab
50 dkg aprószemű babot megfőzünk sós,babérleveles vízben.Ezután a vízzel együtt félretesszük.Olajon 2-3 hagymát és 2-3 gerezd fokhagymát megpirítunk,majd adunk hozzá 1 evőkanál őrölt paprikát,1 evőkanál paradicsompürét,1 evőkanál lisztet.Ezt belekeverjük a babba,majd sóval,borssal,vegetával ízesítjük.Tűzálló tálba vagy római tálba öntjük,a tetejét meglocsoljuk olajjal és 20 -30 perc alatt megsütjük.
Köretként is fogyaszthatjuk, de gazdagíthatjuk füstölt csülökkel vagy kolbásszal.Így idénysalátával egytálételként is laktató.
Bab vadnyugati módra
30 dkg babot megfőzünk sós vízben,amibe kakukkfüvet és menta levelet teszünk.15 dkg füstölt szalonnát összekockázunk és kicsit megsütünk.A pörcöt kiszedjük és a visszamaradt zsíron megpirítunk 1 fej apróra vágott hagymát,3 gerezd fokhagymát.Hozzáadunk 0,5 dl fehér bort,1 evőkanál paradicsompürét,15 dkg főtt csemegekukoricát és a szalonnapörcöt,majd az egészet összekeverjük a babbal.Sóval,borssal és kakukkfűvel ízesítjük.Tűzálló tálba öntjük és megsütjük.
Sült karajjal,sült kolbásszal,fasírttal vagy más sült hússal nagyon finom és kiadós köret.
Gibanica
Hozzávalók: fél kiló kész réteslap,4 egész tojás,2 dl ásványvíz,1 dl olaj,1 pohár joghurt,50 dkg túró,1 púpos kiskanál só,1 pohár tejföl,1 kiskanál szódabikarbóna
A túrót,a tojást,a tejfölt,az olajat,a szódabikarbónát és a sót mixerrel összekeverjük.Hozzáadjuk a joghurtot és az ásványvizet.Ezután egy tepsit kicsit kiolajozunk.Két réteslapot beleteszünk és rálocsolunk egy nagyobb merőkanál túrós tölteléket.Ezt a rétegezést folytatjuk míg van hozzávalónk.A tetejére töltelék maradjon.Előmelegített sütőben 180 fokon szép pirosra sütjük,majd langyosan nagyobb kockákra vágva tálaljuk.
Joghurtos sült tészta
Hozzávalók:1 l tej,fél liter natúr joghurt,1 pohár tejföl,4 egész tojás,2 kiskanál só,fél kiló bármilyen csőtészta,1 dl olaj.
Minden hozzávalót összekeverünk az olaj kivételével és állni hagyjuk egy-két órát.Az olajat magasfalú tepsibe öntjük és ráöntjük a tésztás keveréket is.Előmelegített sütőben 200 fokon pirosra sütjük.Melegen fogyasztjuk.
Töltött kifli
Hozzávalók :20 db kisebb kifli,30 dkg zombori túró vagy juhtúró,30 dkg szendvicssonka,4 főtt tojás,kis bors,1 kanál tejföl,15 dkg reszelt sajt.
A kifliknek levágjuk a két végét és kiszedjük a belsejét/ ha nagynak találjuk kettőbe is vághatjuk/.A sonkát és a tojást durvára lereszeljük,a túrót összetörjük. Ezután a kiflik belsejét,a sonkát,a tojást,a túrót sóval,borssal és a tejföllel összekeverjük.Beletöltjük a kiflikbe,megszórjuk sajttal és pirosra sütjük.