Sajtos kosárkák
Hozzávalók:1 csomag leveles tészta,35 dkg reszelt kemény sajt,1 kiskanál só,5 dkg olvasztott margarin,4 evőkanál rétesliszt,1 pohár tejföl,3 tojás,25 darab kis kosárforma
A leveles tésztát kiolvasztom és vékonyra elnyújtom.Nagyobb pogácsaszaggatóval korongokat szaggatok belőle ( kb. 50 darab lesz belőle).A sajtot összekeverem a liszttel,a sóval,a margarinnal,a tejföllel és a tojással.A sütőformákat enyhén kilisztezem,mindegyikbe teszek egy tésztakorongot és egy púpos kiskanál sajtos tölteléket.Tepsibe rakom a kosarakat és előmelegített sütőben 200 fokon pirosra sütöm.Amikor kicsit kihül kiszedem a formából a sütiket és a formákat újra töltöm.Frissen a legfinomabb.
Zlatibori rétes
Hozzávalók:50 dkg vastag rétestészta( gibanica tészta),1 pohár (2 dl) finomliszt,30 dkg zsíros sajt ( zlatibori túró),1 pohár natúr joghurt,4 tojás,1 tojássárgája,1 sütőpor,szezámmag,olaj só,bors.
A tojásokat szétválasztjuk.A fehérjét kemény habbá verjük,majd hozzáadjuk a lisztet,a sütőport,2 dl olajat,a joghurtot.Sózzuk,borsozzuk és összekeverjük.A sajtot durvára reszeljük és összekeverjük a tojássárgájával.Egy réteslapot vékonyan megkenünk tojásfehérjés krémmel.Ráteszünk még két lapot,amit ugyanígy megkenünk.A negyedik lapra a sajtos krém felét kenjük,az egészet feltekerjük.Még egy ugyanilyen rétest készítünk.Tepsibe rakjuk,a tetejét megkenjük tojássárgája és kevés olaj keverékével,majd megszórjuk szezámmmaggal.Aki nem szereti a szezámmagot reszelt sajttal is megszórhatja.20 percig 200 fokon sütjük.Langyosan fogyasztjuk.