Bejgli
1 kg lisztben elmorzsolunk 1/2 kg margarint,hozzáadunk 4 egész tojást,10 dkg cukrot,2 dkg élesztőt amit felfuttattunk 1 dl tejben,egy csipet sót,1 vaníliás cukrot és kb.1 dl tejföllel összedolgozzuk.Legjobb a sütés előtti estén összegyúrni a tésztát,négy részre osztani és reggelig langyos helyen pihentetni.Másnap kinyújtjuk és megkenjük töltelékkel,feltekerjük és tojással megkenjük a tetejét.Ezután kicsit pihentetjük,majd forró sütőben megsütjük.
Mákos töltelék:40 dkg darált mákhoz 20 dkg cukrot ,egy vaníliás cukrot ,egy evőkanálnyi rumot,jó marék mazsolát és egy citrom reszelt héját adunk.Kevés(0,5 dl) tejjel sűrűre főzzük.
Diós töltelék:50 dkg darált diót elkeverünk 25 dkg cukorral,1 vaníliás cukorral,egy citrom reszelt héjával, 1 evőkanálnyi rummal és egy marék mazsolával,majd tejjel sűrűre főzzük.
Mogyorós töltelék:ugyanúgy készül mint a diós töltelék ,csak 20 dkg cukrot teszünk bele.
A tölteléket mindig hidegen kenjük a nyers tésztára!
Én szoktam készíteni zserbós bejglit is.Ezt úgy készítem,hogy a kinyújtott tésztát bőven megkenem baracklekvárral,megszórom cukros darált dióval és így tekerem fel.
Pozsonyi tekercs
Hozzávalók:50 dkg finomliszt,20 dkg margarin,fél élesztő,2 dl tejföl,5 dkg cukor,0,5 dl rum,pici só,2 tojássárga.
A tejfölt kicsit meglangyosítjuk és elkeverjük benne az élesztőt és a cukrot.A lisztben elmorzsoljuk a margarint,majd hozzáadjuk a tojássárgáját,a rumot,pici sót és az éleszős tejföllel összedolgozzuk.Langyos helyen egy órahosszát kelesztjük a tésztát,majd két lapot nyújtunk belőle.A bejglinél leírt mákos vagy diós töltelékkel megtöltjük és feltekerjük.A tekercseket margarinozott tepsibe rakjuk,fél órát pihentetjük.Tojással megkenjük a tekercsek tetejét és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.
Lala kifli
Hozzávalók:70 dkg liszt, 2 tojássárgája+1 tojás,1 doboz( 2 dl) kefír vagy natúr joghurt,1 dl olaj,2 evőkanál cukor,csipet só,1 dl tej,5 dkg élesztő,25 dkg margarin+1 csapott evőkanál só.
Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.A liszthez adjuk a cukrot,a csipet sót,az olajat,a tojássárgáját,a joghurtot és az élesztős tejjel sima tésztává dagasztjuk.Fél órát kelesztjük,majd 8 részre osztjuk.A margarint kikeverjük a sóval.Tányér nagyságú lapokká nyújtjuk és négyet megkenünk a sós margarinnal.Mindegyikre ráborítunk egy sima lapot és 8 részre vágjuk.Kifliket sodorunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket.A kiflik tetejét megkenjük tojással és bőven megszórjuk köménymaggal,fél órát kelesztjük és előmelegített sütőben 200 fokon pirosra sütjük.