Ratatouille szósz
Hozzávalók:3 fej vöröshagyma,1 zöld kaliforniai paprika,3 gerezd fokhagyma,3 paradicsom,1 kisebb cukkini,só,bors,provance-i fűszerkeverék,olívaolaj,2 kiskanál almaecet vagy balzsamecet
A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.A cukkinit és a zöldpaprikát öszekockázzuk. A paradicsomot meghámozzuk és összedaraboljuk.Ezután kevés olívaolajon megpároljuk a vöröshagymát,majd hozzáadjuk a paprikát,a fokhagymát,a cukkinit és a paradicsomot.Sóval,borssal,ecettel és a fűszerkeverékkel ízesítjük,majd addig pároljuk fedő nélkül míg az össz nedvesség elpárolog belőle és jó sűrű nem lesz.Grillezett ételek mellé kitűnő.
Tartár mártás
Hozzávalók:50 dkg majonéz,1 dl fehér bor,10 dkg savanyú uborka,1 kiskanálnyi petrezselyemzöldje,1 citrom,só
Egy tálban a majonézhez hozzákeverjük az apróra vágott uborkát,a citrom levét,a bort,a petrezselyemzöldjét és sóval ízesítjük.Rántott húsokhoz és rántott sajthoz ajánlom.
Provance-i szósz
Hozzávalók:50 dkg paradicsom,1 dl olívaolaj,2 csomó újhagyma,1 dl tejföl,cukor,só,provance-i fűszerkeverék vagy rozmaring,kakukkfű,borsikafű.
A meghámozott és apró kockákra vágott paradicsomot és a feldarabolt hagymát olajon megpároljuk.Ezután sóval,borssal,cukorral és a fűszerekkel ízesítjük,majd a tejföllel kicsit összeforraljuk.Grilezett hal mellé ajánlom.
Szósz vadász módra
Hozzávalók:1 nagyobb fej vöröshagyma,5 dkg füstölt szalonna,10 dkg gomba,1 dl fehér bor,majoranna,olaj
Kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát.Hozzáadjuk az összekockázott szalonnát és a gombát,majd megpároljuk.Ezután hozzáöntjük a bort és majorannával,borssal és esetleg sóval ízesítjük.Összeforraljuk és természetesen vadhúsok mellé tálaljuk.
Spagetti szósz
Hozzávalók:25 dkg darált marhahús,20 dkg gomba,10 dkg paradicsompüré,50 dkg paradicsom,1 gerezd fokhagyma,olívaolaj,só,bazsalikom.
Olajon megpároljuk a húst és a gombát.Hozzáadjuk a hámozott és kockára vágott paradicsomot,a fokhagymát, a paradicsompürét és sűrűre főzzük.Ezután sóval és bazsalikommal ízesítjük és kifőtt spagetti tésztával tálaljuk.
Lilahagyma lekvár
Hozzávalók:4-5 fej lilahagyma,3-4 evőkanál méz,2 evőkanál balzsamecet,2 evőkanál olívaolaj,1 dl vörösbor,só,bors,cukor.
A hagymát felszeleteljük.Egy serpenyőben felolvasztjuka mézet,majd megfonnyasztjuk benne a hagymát.Hozzáadjuk az ecetet,a vörösbort és az olajat.Addig pároljuk míg lekvársűrűségű nem lesz,ezután sóval ,borssal,cukorral ízesítjük.Kacsasült vagy libasült mellé kiváló.