Ági legjobb receptjei

Süssünk-főzzünk finomat jókedvűen!

Kakukkfű

A francia konyha nélkülözhetetlen fűszere.Általában majorannával,rozmaringgal,babérlevéllel,szerecsendióval és zsályával együtt  ízletes.Sajátos aromája miatt óvatosan használjuk,mert csak kis adagban élvezhető,különben megváltoztatja az étel eredeti jellegét.Felhasználható nehezebben emészhető leveseknél(bab,borsó,burgonya,paradicsom),burgonyafőzelékben,salátáknál(burgonya,paradicsom,paprika),sült húsokhoz,halételekhez,májhoz.Körözöttek divatos ízesítője.

Fűszerhatása mellett kitűnő étvágygerjesztő,gyomorjavító,köhögéscsillapító.Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.

Lestyán

Már az ókorban is használták ezt a zellerre emlékeztető aromájú fűszernövényt.Frissen a levelét,szárítva a gyökerét használják levesekben,főzelékekben.Vesekő és epekő teákban alkalmazzák,de jó háziszer nikotin és alkoholmérgezésnél.

Majoránna

Eredeti hazája a Földközi-tenger környéke.Erősen aromás,kellemes illatú és kissé hűtő,kesernyés ízű fűszer.Sokoldalúan felhasználható:levesekben(burgonya,gomba),főzelékekben(burgonya,bab),májas ételekben,vagdalt húsokhoz,csirke töltelékében.Sütés előtt a szárnyasok belsejét dörzsöljük be vele és elveszi a kellemetlen ízeket.A birka és a bárányhús nélkülözhetetlen fűszere.

A majoránna étvágygerjesztő,szélhajtó,nyugtató hatású.A magas vérnyomásban szenvedők óvatosan használják.

Rozmaring

Leginkább a franciás és olasz ételek ízesítője.Enyhén kámforra emlékeztető illatú fűszer.Főleg zsíros húsételek,roston sültek,töltelékek,gombás ételek,sült hal kedvelt fűszere.Különösen jó zsályával és hagymával együtt pácok készítésére.

Forrázata gyomorerősítő,epehajtó,görcsoldó,klimaxos tünetek enyhítésére alkalmas.

Szurokfű (origano)

Hatásában és aromájában hasonlít a majoránnára és a kakukkfűre.Olaszos ételekben használjuk.A pizza fő fűszere.Teája étvágygerjesztő,idegnyugtató,köhögéscsillapító.

Tárkony

Erdélyből származó kissé kesernyésen csípős ízű fűszernövény,szárítva és frissen egyaránt használják.A petrezselyemhez hasonlóan használjuk levesekhez,szárnyasokhoz,hal és vadételekhez,zödbab-,borsó- és burgonyafőzelékhez.Savanyított ételek különleges ízesítője,belőle készítik a tárkonyecetet.

Teája vesetisztító,epehajtó étvágyfokozó hatású.

Zsálya

Dalmát tengerpartról származó kesernyés ízű növény.Rozmaringlevéllel párosítva érdekes ízt ad az ételeknek.Zsíros húsételeket és azok körítését ,valamint májat,halat,főtt tésztákat ízesíthetünk vele.Forrázata torokgyulladásnál,szájbetegségeknél öblögetésre,belsőleg izzadás és bélhurut ellen jó hatású. 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 33
Tegnapi: 3
Heti: 49
Havi: 387
Össz.: 231 174

Látogatottság növelés
Oldal: Fűszernövények 2.
Ági legjobb receptjei - © 2008 - 2024 - vargakonyha.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »