Csirke kanadai módra
Hozzávalók:4 csirkecomb( alsó és fölső együtt),4 nagyobb krumpli,1 citrom,1 kiskanál mustár,5 dkg vaj,5 dkg méz,1 gerezd fokhagyma,1 ág rozmaring,só,bors.
A csirkecombokat besózzuk és egy tűzálló tálba rakjuk.Tetejére rakjuk a nagyobb darabokra vágott burgonyát.Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat a mézzel,a mustárral,a citromlével és az apróra vágott fokhagymával,majd sóval,borssal ízesítjük és leöntjük vele a csirkét és a krumplit.Öntünk még alá kb. 1 dl vizet,ráteszünk egy ág rozmaringot,alufóliával letakarjuk és 180 fokos sütőben egy órát pároljuk.Ezután levesszük róla a fóliát és ropogós pirosra sütjük.
Töltött csirkecombok
Hozzávalók:4 csirkecomb( alsó és fölső egyben),1 gerezd fokhagyma,10 dkg reszelt sajt,2 paradicsom,1 kiskanál mustár,4-5 olajbogyó,só,bors.
A csirkecombokat kicsontozzuk,kicsit kikloffoljuk és besózzuk.A paradicsomot meghámozzuk és apró kockákra vágjuk.A fokhagymát apróra vágjuk, az olajbogyót pedig vékony szeletekre.A paradicsomot összekeverjük a fokhagymával,az olajbogyóval,a reszelt sajttal,majd sóval,borssal és mustárral ízesítjük.Mindegyik combot megkenjünk töltelékkel,félbe hajtjuk és fogpiszkálóval vagy hústűvel összetűzzük.Grillrácson vagy serpenyőben megsütjük.
Karaj sajtszósszal
Hozzávalók:4 szelet karaj,4 közepes burgonya,2 fej vöröshagyma,1 gerezd fokhagyma,olaj,só,bors,ételízesítő,a szószhoz:5 dkg vaj,2 csapott evőkanál liszt,2 dl tej,2 dl tejföl,1 evőkanál őrölt paprika,10 dkg reszelt sajt,só,bors,szerecsendió.
A karajt kicsit megpuhítjuk húskloffolóval,majd sóval,borssal,ételízesítővel megszórjuk és 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük.Ezután egy serpenyőben kevés olajon a karajok mindkét oldalát pirosra sütjük és egy tűzálló tálba egymás mellé rakjuk őket.A visszamaradt olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát és a fokhagymát,majd a tálban lévő húsra halmozzuk.Öntünk alá egy kevés vizet,alufóliával letakarjuk.A krumplikat megpucoljuk,félbevágjuk,tűzállótálba tesszük,majd sózzuk,borsozzuk.A tetejét meglocsoljuk egy kis olajjal és alufóliával letakarjuk.Mindkét tálat egyszerre tesszük a 200 fokos sütőbe és kb. egy órát sütjük a húst és a krumplit.A sütés vége felé levehetjük a fóliát a krumpliról,hogy szebb színe legyen.Közben elkészítjük a szószt:egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és megpirítjuk benne a lisztet.Hozzáadjuk a tejet,az őrölt paprikát,a tejfölt,a sajtot és simára keverjük.Sóval,borssal és csipetnyi szerecsendióval ízesítjük és összeforraljuk a szószt.Tálaláskor a krumplira öntünk a szószból.
Karaj podgorica-i módra
Hozzávalók:4 szelet karaj,4 nagyobb főtt krumpli,20 dkg sonkásszalámi,2 dl tejföl,20 dkg reszelt sajt,olaj,só,bors.
A karaj szeleteket kikloffoljuk,sóval,borssal ízesítjük,olajjal megkenjük és 1-2 órára hűtőszekrénybe rakjuk.A főtt krumplit meghámozzuk,karikára vágjuk és tűzálló tálba rakjuk.A szalámit kockára vágjuk és olajon megpirítjuk.Hozzáadjuk a tejfölt,sóval,borssal ízesítjük és összeforraljuk.Ezzel az öntettel leöntjük a krumplit,reszelt sajttal megszórjuk a tetejét és 200 fokon megsütjük.A karajt grillrácson megsütjük és a sajtos krumplival együtt tálaljuk.