Feketeerdő torta
Hozzávalók:10 dkg margarin,15 dkg étcsokoládé,6 tojás,25 dkg cukor,15 dkg finomliszt,1 csomag sütőpor,50 dkg magozott meggy,4 dl meggylé,3 tasak vaníliás cukor,3 evőkanál ételkeményítő,7 dl tejszín,2 tasak habfixáló.
A margarint és az étcsokolédét forró vízfürdőn felolvasztjuk.A tojásfehérjét csipet sóval keményhabbá verjük,majd belekeverünk 10 dkg cukrot.A tojássárgáját 7 dkg cukorral kikeverünk,beledolgozzuk a lisztet,a sütőport,az olvasztott margarinos csokoládét,végül a tojáshabot is beleforgatjuk.A masszát sütőpapírral bélelt 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk és előmelegített 180 fokos sütőben megsütjük(kb. fél óra).A tortát a formában hagyjuk kihűlni.Közben a meggylét felforraljuk 1 tasak vaníliás cukorral és 8 dkg cukorral.A keményítőt elkeverjük kevés vízzel és a meggyléhez öntjük.Egyet forralunk rajta.Belekeverjük a meggyet és egy percig forraljuk,majd leborítva hagyjuk kihűlni.A tejszínt a habfixálóval és a maradék vaníliás cukorral habbá verjük.
A piskótát kivesszük a formából és vízszintesen három lapra vágjuk.Az alsó lapot tálcára fektetjük,köré zárjuk a forma oldalát.Rásimítjuk a meggyes masszát és ráborítjuk a középső tortalapot.A tejszín egyharmadát rásimítjuk és ráborítjuk a felső tortalapot.Hűtőszekrényben dermesztjük 1-2 órát,ezután levesszük a tortakarikát.A maradék tejszínnel bevonjuk a torta tetejét és az oldalát.Ízlés szerint díszítjük és fogyasztásig hűtőszekrényben tartjuk.
Margaréta-torta
Hozzávalók:
Tészta:15 tojás,10 evőkanál darált dió,15 evőkanál cukor,5 kanál liszt,1 csomag sütőpor.
1.krém:30 dkg darált dió,6 kanál cukor,1 dl forró víz
2.Krém:8 dl tej,3 csomag vaníliás pudingpor,25 dkg margarin,20 dkg cukor,2 csomag vaníliás cukor.
A bevonáshoz 5 dl tejszín,2 csomag habfixáló
A tésztához a tojásfehérjéket habbá verjük a cukorral,majd belekeverjük a tojássárgákat.Óvatosan belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet és a darált diót.Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapíral és belesimítjuk a tésztát.Előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük.Konyharuhára borítjuk,lehúzzuk róla a sütőpapírt.A darált diót összekeverjük a cukorral és leforrázuk a vízzel.Rákenjük a tésztára és feltekerjük.A tekercset 21 kb.ujjnyi vastag szeletre vágjuk.Elkészítjük a második krémet:a tejben megfőzzük a pudingot,majd belekeverjük a cukrot és a margarint.Kihűtjük.Egy kerek tálcára lerakunk virág alakban 7 szelet tekercset,majd megkenjük pudingkrémmel.Erre jön a következő réteg szelet,majd krém,szelet.A tetejét és az oldalát bekenjük vaníliás krémmel,majd az egészet bevonjuk tejszínhabbal.Hűtőszekrénybe rakjuk.
Diós-narancsos torta mascarponekrémmel
Hozzávalók:A piskótához:6 tojás,5 evőkanál durvára vágott dió,6 evőkanál cukor,1 narancs reszelt héja,2 evőkanál finomliszt,1 csomag sütőpor,3 evőkanál étolaj,pici só,1 kávéskanál mézeskalácsfűszer.
A krémhez:50 dkg mascarpone sajtkrém,10 dkg porcukor,1 csomag vaníliás cukor,2 narancs leve,1 narancs reszelt héja,1 csomag zselatinfix,2 dl tejszín,5 dkg porcukor,1 csomag habfixáló.
A tojásokat kettáválasztjuk.A fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük.A sárgáját a cukorral és az olajjal kikeverjük,majd hozzáadjuk a lisztet,a diót,a narancs héjat ,a sütőport és végül beleforgatjuk a tojáshabot is. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.Kapcsos 26 cm-es sütőpapírral bélelt torta formába öntjük a tésztát és megsütjük.Ha kihűlt két lapra vágjuk.
A tejszínhabot felverjük a habfixálóval és a cukorral.A krémhez a mascarponét kikeverjük a narancslével,a narancshéjjal,a cukorral,a vaníliás cukorral,és a zselatinfixszel.Beleforgatjuk a tejszínhabot.Az első lapot tálcára helyezzük és megkenjük a krém felével.Ezután rárakjuk másik lapot és megkenjük a maradék krémmel úgy,hogy az oldalára is jusson.A tortát díszíthetjük kandírozott narancshéjjal,darált dióval vagy csokireszelékkel.
Katalin-torta
Két darab 6 tojásos piskóta
Középső lap:10 tojás fehérjét kikeverünk 30 dkg cukorral,óvatosan hozzákeverünk 20 dkg darált diót,10 dkg mazsolát és 2 evőkanál olajat.Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.
1.krém:5 tojássárgáját kikeverünk 8 kanál cukorral és gőz fölött sűrűre főzzük,hozzákeverünk 10 dkg margarint,1 narancs reszelt héját és két narancs levét.
2.krém: 5 tojássárgáját kikeverjük 8 kanál cukorral és gőz fölött sűrűre főzzük,belekeverünk 10 dkg olvasztot étcsokoládét és 10 dkg margarint.
Az egyik piskótát megkenjük a narancsos krémmel,ráhelyezzük a diós lapot.Ezt megkenjük a csokis krémmel,majd rárakjuk a másik piskótát.5 dl tejszínt habfixálóval kemény habbá verünk és bevonjuk vele a tortát.De bevonhatjuk a felső lapot csokoládémázzal is,akkor az oldalára hagyunk egy kis csoki krémet és azzal kenjük körbe.