Ági legjobb receptjei

Süssünk-főzzünk finomat jókedvűen!

Olajos kifli

Hozzávalók:1 kg liszt,1 és fél élesztő,2 dl olaj,5 kiskanál cukor,2 kis kanál só,5 dl tej,3 tojássárgája.

2 dl meleg tejbe beleteszünk egy kiskanál cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.A liszthez hozzáadjuk a sót,a maradék cukrot,a tojássárgáját,az olajat és az élesztős tejet.A maradék tejjel simára dagasztjuk.Lisztezett gyúródeszkán 8 cipót készítünk belőle és negyed óráig állni hagyjuk.A cipókat tányér nagyságúra nyújtjuk és 12 részre osztjuk.Kiflivé sodorjuk és tepsibe rakjuk.Fél órát pihentetjük.Tojással megkenjük, sóval és köménymaggal megszórjuk.200 fokon szép pirosra sütjük.

Én ezt a kiflit szoktam tölteni szalámis töltelékkel,amit a következőképpen készítek:30 dkg kockára vágott pizzasonkát,15 dkg reszelt sajtot,1 kiskanál pizzafűszerkeverékkel és 1 evőkanál ketchuppal öszekeverem.Egy-egy kiskanálnyit teszek minden kiflibe.Sütőpapírral kibélelem a tepsit,hogy a kifolyt töltelék ne ragadjon bele.

Foszlós kalács

Hozzávalók:50 dkg finomliszt,3 dkg élesztő,2,5 dl tej,1 tojás,3 tojássárga,5 dkg+1 kiskanál cukor,5 dkg olvasztott margarin vagy zsír,pici só

A tejbe beleteszünk 1 kiskanál cukrot és megmelegítjük,majd felfuttatjuk benne az élesztőt.A liszthez öntjük,hozzáadjuk a cukrot,a tojássárgáját és pici sót.Sima tésztává dagasztjuk.Közben az olvasztott margarint is beledolgozzuk.Amikor a tészta elválik az edény falától,letakarjuk és kb.fél órát keleszjük.Ebből a tésztából készíthetünk fonott kalácsot,kiflit,perecet vagy ízlésszerinti töltelékkel(dió,mák,túró,stb.) tekercset is.

Kuglóf

Hozzávalók:50 dkg finomliszt,5-6 evőkanál cukor,1 vaníliás cukor,pici só,2 tojássárga,fél élesztő,3 dl tej,1 evőkanál rum,15 dkg olvasztott margarin,1 evőkanál kakaópor

Langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt.A liszthez adjuk a kétféle cukrot,a sót, a tojássárgáját,a rumot,az olvasztott margarint és az élesztős tejjel lágyabb tésztává dagasztjuk.A tészta 1/3 részét másik tálba tesszük és belekeverjük a kakaót .Alaposan kimargarinozott és lisztezett kuglófsütőformába kanalazzuk felváltva a vaníliás és a kakaós tésztát.Egy órahosszát keleszjük,majd előmelegített 180 fokos sütőben megsütjük.Ha túl gyorsan pirul a teteje,akkor alufóliával letakarhatjuk.Amikor átsült a kuglóf, tálcára borítjuk és porcukorral meghintve tálaljuk.

Fánk

Hozzávalók:3 dl tej,3 dkg élesztő,1 evőkanál cukor,1 csomag vaníliás cukor,5 dkg margarin,2 tojássárga,1 pohárka rum,50 dkg finomliszt.

A tejet meglangyosítjuk,belemorzsoljuk az élesztőt és beletesszük a cukrot.A liszthez adjuk a margarint,a rumot,a tojássárgát és az élesztős tejjel lágy tésztává dagasztjuk.Langyos helyen megkelesztjük,majd ujjnyi vastagra nyújtjuk.Fánkszaggatóval kiszaggatjuk,letakarjuk és még fél órát kelesztjük.A fánkot középforró olajban sütjük.Arra ügyeljünk,hogy a deszkán lévő fánk felső része kerüljön az olajban alulra.Sütés elején az edényt fedjük le,majd megfordítás után fedő nélkül pirosra sütjük.A  fánkokat lekvárral és porcukorral tálaljuk.

Pizza tészta

2,5 dl langyos,enyhén cukros vízben felfuttatunk fél élesztőt.30 dkg liszthez adunk egy kiskanál sót és 2-3 evőkanál olajat,majd hozzáöntjük az élesztős vízet és lágy tésztává dagasztjuk.Egy órát kelesztjük,vékonyra kinyújtjuk és kiolajozott tepsibe rakjuk.Tetszőleges feltétet teszünk rá és megsütjük.

Egyszerű lángos

Hozzávalók:2 dl víz,2 dl tej,3 dkg élesztő,pici cukor,60 dkg finomliszt,1 kiskanál só.

A vizet és a tejet meglangyosítjuk egy kis cukorral,majd belemorzsoljuk az élesztőt.Amikor az élesztő feljött beleöntjük a lisztbe,hozzáadjuk a sót és a robotgép dagasztópálcájával simára dagasztjuk.Fél órát kelesztjük,ezután lisztezett deszkán vastagabb rúddá sodorjuk és 2-3 centis darabokra vágjuk.(Kicsit ragad!)Még fél órát pihentetjük,majd kicsit kézzel széthúzva forró olajban kisütjük.Melegen sózva,tejföllel és reszelt sajttal nagyon finom!

Croissant

Hozzávalók:50 dkg finomliszt,1 kiskanál só,1 kiskanál cukor,3 dkg élesztő,1 dl tej, 1,5 dl víz,25 dkg margarin,2 tojás+1 tojás,olaj.

Az élesztőt felfuttatjuk cukros,langyos tejben.A lisztet tálba öntjük,hozzáadjuk az élesztős tejet,a langyos vizet,a sót,2 tojást és kb.5 dkg puha margarint,majd simára dagasztjuk.Fél órát hideg helyen kelesztjük.Ezután lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk és rákenjük a többi margarint.Mint általában a vajas tésztákat háromszor összehajtjuk és kinyújtjuk.A harmadik hajtogatás után hideg helyen még fél órát kelesztjük,majd kb.fél centi vastagra nyújtjuk és nagyobb háromszögekre vágjuk.Vékonyan megkenjük olajjal,majd tetszés szerinti töltelékkel megtöltjük és kifli formájúra feltekerjük.A kifliket sütőpapírral bélelt vagy margarinozott tepsibe sorakoztatjuk és megkenjük tojással.Előmelegített 200 fokos sütőben megsütjük.A töltelék lehet nugátkrém,szilvalekvár,dió,sajt,pizzás töltelék.

Pizzás csiga

Hozzávalók:50 dkg finomliszt,fél csomag élesztő,2 dl langyos víz,1 kiskanál cukor,1 dl tejföl,2 kiskanál só,1 tojás,fél deci olaj;pizzakrém,20 dkg gépsonka,20 dkg reszelt sajt.

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos,cukros vízben.A liszthez adjuk a sót,a tejfölt,a tojást és az olajat,majd a felfuttatott élesztővel addig dagasztjuk míg elválik az edény falától.Langyos helyen duplájára kelesztjük,majd két részre osztjuk.Az egyik cipót fél centi vastag téglalappá nyújtjuk,megkenjük vékonyan pizzakrémmel,megszórjuk apró kockára vágott gépsonkával és reszelt sajttal.Feltekerjük mint a rétest ,két centis darabokra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a csigákat. A másik cipót is ugyanígy elkészítjük.A csigák tetejét megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük.Langyosan a legfinomabb!

 A csigákat készíthetjük úgy is,hogy fokhagymás tejföllel kenjük meg és ezután szórjuk meg gépsonkával és sajttal.

Banicske(túrós tekercs)

Hozzávalók:50 dkg finomliszt,2 tojás,50 dkg túró,1 evőkanál cukor,2,5 dl langyos víz,2 dkg élesztő,1 dl olaj,1 csapott evőkanál só,olaj.

Egy tálba öntjük a vizet,az olajat,hozzáadjuk a cukrot,a sót és az élesztőt,majd  a liszttel összegyúrjuk. Gyúródeszkán még egyszer átgyúrjuk,majd három részre osztjuk.A túrót megsózzuk és a tojással összekeverjük.Az egyik cipót vékonyra kinyújtjuk ,majd még kézzel is minnél vékonyabbra húzzuk.Megkenjük olajjal,rákenjük a túró egyharmadát és feltekerjük.Olajozott tepsibe csiga alakba tekerjük.A másik két cipót is ugyanígy elkészítjük.A tekercseket megkenjük olajjal és előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük.Nem baj,ha tepsiben összeérnek a tekercsek.

Tejfölös fonott kalács

Hozzávalók:60 dkg finomliszt, 1,5 dl tej,1,dl szénsavas ásványvíz,1 kocka élesztő,2 kiskanál só,2 evőkanál cukor,1 tojás,1 tojássárgája,2 evőkanál olaj,10 dkg vaj vagy margarin,2 dl tejföl,tojás a megkenéshez,esetleg szezámmag a megszóráshoz.

Meglangyosítjuk a tejet és a vizet együtt.Hozzáadunk 1 kiskanál cukrot és egy kiskanál lisztet,majd felfuttatjuk benne az élesztőt.Egy tálban összekeverjük a tojást,a tojássárgáját,az olajat,2 dkg olvasztott vajat,a maradék cukrot és a sót.Hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a lisztet,majd hólyagosra dagasztjuk.Fél órát kelesztjük,majd gyúródeszkán átgyúrjuk és három egyenlő cipóra osztjuk.

Mindegyik cipót kinyújtjuk kb. 40x30cm-es téglalapra.Mind a háromat megkenjük olvasztott vajjal és tejföllel úgy,hogy a legszélén kimaradjon egy 2-3 cm-es csík.Enyhén megsózzuk és feltekerjük mint a rétest.Margarinozott tepsiben összefonjuk a három tekercset,megkenjük tojással és kelesztjük még egy fél órát.Először 220 fokon sütjük 5-6 percig,majd 180 fokon még 20 percig amíg szépen megpirosodik.





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 14
Tegnapi: 3
Heti: 30
Havi: 368
Össz.: 231 155

Látogatottság növelés
Oldal: Kelt tészták
Ági legjobb receptjei - © 2008 - 2024 - vargakonyha.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »