Diós csokoládés linzer
Hozzávalók:40 dkg finomliszt,15 dkg margarin,15 dkg porcukor,5 tojás,fél csomag sütőpor,2-3 evőkanál tejföl,25 dkg kristálycukor,2o dkg darált dió vagy mogyoró,10 dkg étcsokoládé,1 evőkanál rum,baracklekvár
A lisztben elmorzsoljuk a margarint,hozzáadjuk a porcukrot,sütőport,a tojássárgáját és tejföllel összegyúrjuk.A tésztát fél centi vastagra kinyújtjuk,margarinnal kikent tepsiben félig megsütjük.Ezalatt a tojásfehérjét,a cukrot,a darált diót,a csokoládét,a rumot tűzön addig keverjük míg minden hozzávaló elolvad és sűrű krémmé fől.A félig sült tésztát megkenjük baracklekvárral,majd rákenjük a csokoládés masszát és mérsékelten meleg sütőben sütjük,míg a teteje megszárad.
Kókuszkocka
50 dkg lisztből,20 dkg margarinból,2 evőkanál kakaóból,25 dkg porcukorból,1 csomag vaníliás cukorból,1 kiskanál szódabikarbónából,1 kis kanál fahéjjal,4 tojásárgájából kis tejföllel puha tésztát gyúrunk.A tésztát két részre osztjuk.Az egyiket kinyújtjuk és margarinnal kikent tepsibe tesszük.Baracklekvárral megkenjük és erre jön a töltelék:10 dkg margarint 5 evőkanál porcukorral,0,5 dl rummal habosra keverünk,majd beleteszünk 15 dkg kókuszreszeléket és 7 tojás felvert habját( a habba tehetünk 1-2 evőkanál cukrot,így kevésbé esik össze a keverésnél).A lekváros lapra kenjük és a másik lappal beborítjuk.Sütőbe tesszük.Amíg a tészta sül a következő mázt készítjük el:3 tojásárgáját kikeverünk 15 dkg porcukorral,majd a megsült tészta forró tetejére kenjük.Megvárjuk amíg megszárad a máz ,azután szeleteljük.
Kata szelet
Hozzávalók:3 tojássárga,1 csomag sütőpor,kevés tej,15 dkg porcukor,25 dkg margarin,60 dkg liszt,fél dl rum,1 evőkanál kakaó,2 evőkanál baracklekvár,15 dkg porcukor,10 dkg olvasztott margarin,1 dl tej
A lisztben elmorzsoljuk a margarint,hozzáadjuk a cukrot,a tojássárgát, a sütőport és kevés tejjel összegyúrjuk.3 lapot sütünk belőle.Egy lapot összetörünk és 1 dl tejjel leöntjük,hozzáadjuk a porcukrot,az olvasztott margarint,a rumot,a kakaót és a baracklekvárt és alaposan összekeverjük.A tölteléket két lap közé kenjük,enyhén lenyomkodjuk és csokoládémázzal bevonjuk a tetejét.Másnap szeleteljük.
Szlovák krémes
Hozzávalók:30 dkg liszt,1 sütőpor,15 dkg margarin,1 evőkanál kakaó,10 dkg porcukor,2 tojássárga,25 dkg babapiskóta,1 dl rum,2 dl tej;6 kanál rétesliszt,6 dl tej,25 dkg cukor,25 dkg margarin,1 vaníliás cukor.
A lisztből, a margarinból,a sütőporból,a porcukorból,a kakaóból és a tojássárgából kevés tejjel könnyen nyújtható tésztát gyúrunk.Két lapot sütünk belőle.Közben 6 dl tejben elkeverünk 6 evőkanál lisztet,a cukrot és a vaníliás cukrot,majd sűrű krémmé főzzük.Belekeverünk 25 dkg margarint és kihűtjük.Egy lapot megkenünk krémmel,rumos tejbe mártott babapiskótát rakunk rá,majd újra krémet és a másik lapot.A felső lapot krémmel vagy csokoládémázzal vonjuk be.Másnap fogyasztjuk.
Mágnás diós pite
Hozzávalók:10 dkg porcukor,30 dkg liszt,25 dkg margarin,1 sütőpor,1 tojássárgája,1 citrom,tej;15 dkg darált dió vagy mogyoró,3 tojás,1 csomag vaníliás cukor,20 dkg cukor;baracklekvár.
A lisztben elmorzsoljuk a margarint,hozzáadjuk a cukrot, a sütőport,a tojássárgáját,a citrom héját és levét,majd kevés tejjel öszegyúrjuk.A tészta 2/3 részét kinyújtjuk,margarinozott tepsibe helyezzük és baracklekvárral megkenjük.3 tojássárgáját kikeverünk 20 dkg cukorral és a vaníliás cukorral,hozzáadjuk a darált diót és 3 tojás kemény habját.A lekváros lapra kenjük és a maradék tésztával berácsozzuk.Előmelegített sütőben megsütjük.
Rákóczi túrós
Hozzzávalók:30 dkg liszt,20 dkg margarin,10 dkg porcukor,1 csomag vaníliás cukor,1 csomag sütőpor,3 tojássárga,1 citrom héja;50 dkg túró,3 tojássárga,3 evőkanál cukor,2 evőkanál tejföl,2 evőkanál búzadara(gríz),2 csomag vaníliás cukor,5 dkg mazsola,csipet só,1 citrom héja;6 tojásfehérje,30 dkg porcukor;sárgabaracklekvár
A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a margarint,hozzáadjuk a porcukrot,a tojást,a vaníliás cukrot,a sütőport,a citromhéjat és összegyúrjuk(ha esetleg nem áll össze,teszünk hozzá egy pici tejet).Picit pihentetjük,majd akkorára nyújtjuk,amekkora a tepsink.A tepsit kikenjük margarinnal,belerakjuk a tésztát és félig megsütjük.Lekvárral vékonyan megkenjük és a következő krémet rakjuk rá:a túrót kikeverjük a tejföllel,a cukorral,a vaníliás cukorral,a tojássárgájával,a grízzel,a csipet sóval,a citromhéjjal és a mazsolával.Elsimítjuk a tésztán,majd ennek a tetejére még rákenjük a tojásfehérjét,amit a porcukorral kemény habbá vertünk.Ezután az egészet visszatesszük a sütőbe és 150 fokon addig szárítjuk míg kis színt kap a teteje.
Zserbó
Hozzávalók:2 dkg élesztő,1 dl tej,5 dkg porcukor,35 dkg finomliszt,1 tojás,20 dkg margarin,1 csomag vaníliás cukor;20 dkg baracklekvár,20 dkg darált dió,15 dkg cukor.
Az élesztőt a langyos tejben 1 kiskanál cukorral felfutatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk,hozzáadjuk a megkelt élesztőt,a maradék cukrot,a tojást,a vaníliás cukrot és összegyúrjuk.A tésztát három egyenlő részre osztjuk.Mindegyiket egyforma méretűre nyújtjuk.A diót összekeverjük a cukorral.Az első lapot margarinozott tepsibe rakjuk,megkenjük lekvárral és meghintjük a cukros dió felével.Ráhelyezzük a másik lapot,azt is ugyanígy megkenjük lekvárral és megszórjuk dióval,erre tesszük a harmadik lapot.Az egészet langyos helyen egy órán át kelesztjük,majd a tetejét megszúrkáljuk villával,hogy ne púposodjon föl.Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük,míg világospiros lesz.(kb.15 perc).Kihűtjük,majd csokoládémázzal bevonjuk a tetejét.