Somlói galuska
Először sütünk két 6 tojásos piskótát.Az egyik sima,a másik kakaós legyen.Sütés után kisebb kockákra vágjuk a piskótákat.Ezután elkészítjük a következő krémet:
5 egész tojást kikeverünk 30 dkg kristálycukorral,5 dkg ételkeményítővel vagy rétesliszttel és egy csomag vaníliás pudingporral,majd 1 l tejben sűrű krémmé főzzük.
2 dl hideg vizet összekeverünk 0,5 dl rummal.
Egy nagyobb tálba először vegyesen kakaós és sima piskótakockákat rakunk.Ezt meglocsoljuk rumos vízzel,majd krémet kenünk rá.Erre darált diót és kevés mazsolát szórunk,majd következik egy újabb réteg piskóta,rumos víz,krém,darált dió és mazsola.A rétegezést addig folytatjuk míg van hozzávalónk,de a tetejére krém kerüljön!Folpackkal letakarjuk és egy éjszakára hűtőszekrénybe rakjuk.
0,5 dl tejszínt felverünk.
Csokoládéöntetet készítünk: 1 l tejben megfőzünk 1,5 csomag csokoládéspudingot vagy használhatunk kész öntetet is.
Tálalás:egy kis tányérra rakunk galuskát,majd teszünk rá ízlés szerint tejszínhabot és leöntjük csokoládéöntettel.
Tiramisu
4 tojássárgáját kikeverünk 5 dkg porcukorral,fél dl rummal,25 dkg mascarpone sajtkrémmel,1 evőkanál kakaóval vagy neszkávéval.
4 tojásfehérjét kemény habbá verünk 25 dkg kristálycukorral.A cukor felét feloldjuk annyi vízben,amennyi éppen ellepi és úgy keverjük a tojáshabba.
0,5 dl tejszínt felverünk 30 g zselatinnal vagy egy csomag zselatinfix-el.
A három különböző krémet egy nagyobb edényben összekeverjük.
Öntet:4 dl meleg tejben feloldunk 5 dkg porcukrot,1 evőkanál kakaót és fél dl rumot.
Egy mélyebb tál alját kirakjuk babapiskótával (kb.fél kiló kell) lelocsoljuk öntettel,majd krémet kenünk rá.Ezután jön a következő réteg babapiskóta,öntet,krém.Addig folytatjuk a rétegezést amíg van hozzávalónk.A tetejére krém kerül.Csokoládéforgáccsal vagy kakaóporral díszítjük.
Baklava
Fél kiló szárított rétestészta,kb. 20 dkg darált dió,10 dkg mazsola
Krém:4 egész tojást kikeverünk 2 pohár kristálycukorral,1 pohár olajjal,1 sütőporral és 1 pohár joghurttal.(1 pohár=2 dl)
Szirup:4 pohár cukrot felforralunk 4 pohár vízzel.
Nagyobb tepsibe rétegezzük a következő sorrendben:2 tészta,kb.egy merőkanál krém,darált dió,mazsola,tészta...A tetejére krém kerül.Még sütés előtt bedaraboljuk a tetejét.Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.Amikor kicsit kihűlt,meglocsoljuk a langyos sziruppal.