Mézes zserbó
50 dkg finomlisztet elmorzsolunk 15 dkg margarinnal.Hozzáadunk 15 dkg porcukrot, 1 kiskanál szódabikarbónát,2 egész tojást,4 evőkanál mézet, és kb. ugyanannyi tejföllel jól összegyúrjuk.4 egyenlő részre osztjuk,kissé pihentetjük és késhát vastagságúra nyújtjuk.A tepsi hátoldalán vagy sütőlemezen,amit jól megmargarinozunk,világosra sütjük.Elkészítjük a krémet:5 dl tejben üvegesre főzünk 5 evőkanál búzadarát,belekeverünk 25 dkg margarint,20 dkg cukrot és 1-2 csomag vaníliás cukrot.Amikor kihűlt a lapokat megtöltjük.Pikánsabb lesz,ha a második és harmadik lap közé nem krémet,hanem baracklekvárt kenünk.A tetejére csokoládémázat tegyünk.Másnapra megpuhul,akkor szeleteljük.
Mézestekercs
6 tojássárgáját 15 dkg mézzel habosra keverünk,majd hozzáadunk 15 dkg reszelt főzőcsokoládét,1 csomag vaníliás cukrot,8 dkg lisztet, fél csomag sütőport, és 6 tojásfehérje kemény habját.Lazán összekeverjük.Sütőpapírral bélelt tepsiben előmelegített sütőben sütjük.Amikor megsült deszkára borítjuk,málna vagy baracklekvárral bőven megkenjük,feltekerjük és porcukorral meghintjük.
Fűszeres mézes szívek
Hozzávalók:30 dkg liszt, 10 dkg margarin,10 dkg méz,5 dkg cukor, fél sütőpor,5 dkg darált dió,1 kiskanál mézeskalácsfűszer,1 vaníliás cukor,fél citrom leve és héja.
A margarint,a mézet és a cukrot folyamatosan keverve felolvasztjuk.Beletesszük a citrom reszelt héját és a levét,majd a liszttel,a dióval,a fűszerrel és a sütőporral összegyúrjuk.Ha nagyon morzsálódik,egy kis tejfölt is tehetünk bele.Egy éjszakát pihentetjük,majd vékonyra kinyújtjuk és tetszésszerinti formákra szaggatjuk.Sütőpapíral bélelt tepsiben megsütjük.Díszíthetjük tojásfehérjehabbal vagy csokoládémázzal.Sokáig elálló aprósütemény.
Finn karácsonyi mézes
Hozzávalók:30 dkg margarin,30 dkg cukor,3 tojás,25 dkg méz,2 kiskanál őrölt gyömbér,2 kiskanál őrölt szegfűszeg,1 kiskanál őrölt narancshéj,2 kiskanál őrölt fahéj,3 kiskanál szódabikarbóna,1 kg finomliszt.
A mézet és a fűszereket öszefőzzük,hozzáadjuk a margarint és addig kevergetjük amíg kihűl.A tojásokat felverjük a cukorral.A lisztet öszekeverjük a szódabikarbónával,hozzáadjuk a mézes margarint,végül belekeverjük a felvert tojást.A tésztát kicsit összegyúrjuk,1 éjszakát pihentetjük.Másnap fél centi vastagra kinyújtjuk és különböző formákra kiszaggatjuk.Aranysárgára sütjük,nagyon gyorsan sül.Amikor kihült cukormázzal díszítjuk.
Micimackó kedvence
Hozzávalók:Tésztához:15 dkg porcukor,5 dkg margarin,2 tojás,késhegynyi szódabikarbóna,2 evőkanál méz,40 dkg finomliszt,kevés tej.Krémhez:20 dkg margarin,15 dkg cukor,2 csomag vaníliás cukor,6 dl tej,6 evőkanál rétesliszt,2 evőkanál kakaó,rum ízlés szerint.
A cukrot a margarinnal,a tojással,a mézzel és a szódabikarbónával öszekeverjük.Ezután a liszttel és kevés tejjel összegyúrjuk.3 vékony lapot sütünk belőle.A krémhez a lisztet összekeverjük a cukorral,a vaníliás cukorral és a tejjel és sűrűre főzzük.Belekeverjük a margarin és kihűtjük.A krém felét rákenjük az egyik mézes lapra,amit egy másikkal letakarunk.A krém másik felébe beletesszük a kakaót és rummal ízesítjük és a középső lapra kenjük.,majd a harmadik lappal letakarjuk.Csokoládémázzal bevonjuk vagy porcukorral megszórjuk a tetejét és pár órát állni hagyjuk,hogy az ízek összeérjenek.