Őszibaracktorta
Hozzávalók:25 dkg babapiskóta,25 dkg túró,3 dl natúr vagy őszibarackos joghurt,2 dl tejszín,1csomag vaníliás cukor,5 dkg cukor,1 csomag zselatinfix,2 ek. kakaópor,2 ek.rum,3 nagyobb őszibarack,őszibaracklekvár
Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk frissentartó fóliával.A túrót kikeverjük a joghurttal, a cukorral és a vaníliás cukorral.A tejszínhabot kemény habbá verjük a zselatinfixszel és beleforgatjuk a túrókrémbe.A krémet elfelezzük és az egyik felébe belekeverjük a rumot és a kakaóport.A tortaformába öntjük és elsimítjuk a fehér krémet,majd megrakjuk kockára vágott őszibarackkal és baracklekvárral kettesével összeragasztott babapiskótával.Erre simítjuk a kakaós krémet,majd babapiskótával beborítjuk az egészet.Letakarjuk és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.Másnap tálcára borítjuk,levesszük róla a fóliát, majd csokoládéforgáccsal és őszibarackszeletekkel díszítjük.
Amerikai karácsonyi almáspite
Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg finomliszt
15 dkg margarin
1 dl víz
csipet só
A töltelékhez:
12 dkg margarin
1 púpos evőkanál finomliszt
0,5 dl víz
5 dkg kristálycukor
5 dkg barnacukor
6-7 nagyobb alma
1 púpos teáskanál fahéj
2/3 teáskanál őrölt szegfűszeg
Valamint:
pite sütőforma (5-6 cm magas, kb. 30 cm széles jénai vagy fém forma)
Elkészítés
A tészta minden hozzávalóját keverd össze. Addíg dagaszd, amíg a tészta egyenletes, sima és rugalmas lesz. Vágd ketté a tésztát 1/3-2/3 arányban. A nagyobbik tésztadarabot nyújtsd ki, és tedd a sütőformába úgy, hogy a széleinél kicsit kilógjon az edényből.
A töltelékhez az almát hámozd meg, vedd ki a magházát, és legalább nyolc szeletre vágd fel. A szeleteket pakold a sütőformába úgy, hogy mind elférjen benne. A 12 dkg margarint kis lángon olvaszd meg, majd vedd le a tűzről, és csomómentesen keverd hozzá a lisztet. Ezután keverd hozzá a cukrot, a vizet és a fűszereket. Mikor jól elkeverted őket egymással, tedd vissza kis lángra, és folyamatos kevergetés mellett hozd közel forrásba. A szirupot öntsd az almákra az utolsó cseppig, hogy mindenhová jusson belőle. A maradék tésztát nyújtsd ki, és tedd a telepakolt sütőformára. A felső tésztaréteget az edény széleinél az ujjaiddal nyomkodd össze az alsó tésztaréteg túllógó részével. A felesleget vágd le késsel. A süti tetejét néhol vágd be, hogy a gőzök-gázok távozhassanak sülés közben. Tedd sütőbe, és süsd 220 fokon 15 percig, majd csökkentsd a hőmérsékletet 175 fokra, és süsd 40-45 percet. Ha kész, hagyd kihűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejét. Jó étvágyat!