Puncsos piskóta
Hozzávalók:A piskótához:10 tojás,20 dkg kristálycukor,20 dkg finomliszt,1 sütőpor.A töltelékhez:20 dkg porcukor,10 dkg baracklekvár,1 csomag vaníliás cukor,1 narancs,1 dl rum.A mázhoz:1 citrom leve,1-2 evőkanál meggylé,20 dkg porcukor.
A piskótához a tojásfehérjéből 5 dkg cukorral kemény habot verünk.A tojássárgákat habosra keverjük a maradék cukorral,majd óvatosan hozzáadjuk a fehérjét,beletesszük a sütőporral elkevert lisztet és sima tésztává keverjük.Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsiben előmelegített 200 fokos sütőben megsütjük.Sütés után három egyenlő részre osztjuk.Az egyik részét kockákra vágjuk.A 20 dkg porcukrot 1,5 dl vízzel és a vaníliás cukorral felforraljuk.Belereszeljük a narancs héját,beleöntjük a narancs levét és a rumot.Ezzel a sziruppal meglocsoljuk az összevágott piskótát és óvatosan összekeverjük.Az egyik piskótalapot megkenjük baracklekvárral és rákenjük a tölteléket.A másik piskótalapot is megkenjük baracklekvárral és a lekváros felével lefelé ráborítjuk a töltelékre.Kicsit lenyomkodjuk és 2 órát állni hagyjuk.A cukormázhoz a citrom levét és a meggylevet kikeverjük a porcukorral.A sütemény tetejét megkenjük baracklekvárral,majd bevonjuk a rózsaszínű cukormázzal.
Aki úgy jobban szereti,a cukormázat helyettesítheti csokoládémázzal is.
Jégkocka
Hozzávalók:7 tojás,18 evőkanál kristálycukor,7 evőkanál finomliszt,7 evőkanál rétesliszt,1 sütőpor,2 evőkanál kakaópor,1 l tej,1 vaníliás cukor,25 dkg margarin,2 csomag tejszínhabpor vagy 5 dl tejszín
A tojásfehérjét fölverjünk 7 kanál cukorral.A finomlisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóval,majd a keményre vert habbal összeforgatjuk.Margarinozott,lisztezett tepsibe öntjük és előmelegített sütőben megsütjük.4 evőkanál cukrot megpörkölünk és 3 dl tejjel felfőzzük.Ezt a karamellos tejet ráöntjük a kész tésztára.A tojássárgáját kikeverjük 7 kanál cukorral,7 kanál rétesliszttel és a vaníliás cukorral.7 dl tejjel felöntjük és lassú tűzön sűrű krémmé főzzük,majd belekeverünk egy margarint.Amikor kihűlt rákenjük a tésztára és folpackkal letakarva egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.Másnap tejszínhabbal beborítjuk.
Nomid szelet
Hozzávalók:4 tojás,50 dkg kristálycukor,10 dkg darált dió,20 dkg finomliszt,1 sütőpor,2 vaníliás cukor,10 evőkanál víz,5 dl tej,5 evőkanál búzadara,25 dkg margarin.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük.A tojássárgáját kikeverjük 25 dkg cukorral és a vízzel,majd belekeverjük a lisztet,a sütőport,a diót és végül a tojáshabot.Margarinozott,lisztezett tepsiben előmelegített sütőben megsütjük.A grízt,a cukrot és a vaníliás cukrot beletesszük a tejbe és sűrű krémmé főzzük,majd belekeverünk egy margarint.Amikor kihűlt a tészta tetejére kenjük,majd darált dióval és reszelt csokoládéval díszítjük.
Szentjános-pite
Hozzávalók:4 tojás,25 dkg cukor,15 dkg margarin,2 dl tej,1 citrom,10 dkg mazsola,15 dkg őrölt szentjánoskenyér,30 dkg liszt,1 sütőpor.
A tojásfehérjét kemény habbá verkük.A tojássárgáját kikeverjük a cukorral és a margarinnal.Hozzáadjuk a citrom reszelt héját,levét,a mazsolát,a szentjánoskenyeret,a tejet,majd a lisztet,a sütőport és a habot is belekeverjük.Margarinozott,lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsiben,előmelegített 200 fokos sütőben megsütjük.Amikor kisült megszórjuk porcukorral.